Η ψηφιακή επανάσταση και το διαδίκτυο έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο προωθούμε τις υπηρεσίες μας. Διαρκώς ξεφυτρώνουν νέα social media, νέες τεχνολογίες, νέες μορφές μάρκετινγκ, που πρέπει κανείς να τα παρακολουθεί συνεχώς, και να προσαρμόζεται διαρκώς, αν θέλει να παραμείνει ανταγωνιστικός.

Μία επιχείρηση χωρίς παρουσία στον ψηφιακό κόσμο βρίσκεται σε δυσχερή θέση σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Χωρίς παρουσία στο διαδίκτυο, είστε απλώς μία από τις δεκάδες – αν όχι εκατοντάδες ή χιλιάδες – επιχειρήσεις που υπάρχουν μόνο στη γειτονιά σας.

Στο παρελθόν, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με δυνητικούς ασθενείς, οι οδοντίατροι επαφίονταν σε στρατηγικές μαζικής διανομής φυλλαδίων και καρτών, και σε καταχωρήσεις σε τοπικούς καταλόγους και παραδοσιακά ΜΜΕ. Ωστόσο, η ψηφιακή επανάσταση έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ένας οδοντίατρος έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς του.

Οι τελευταίοι, από παθητικοί καταναλωτές πληροφόρησης έχουν μετατραπεί σε ενεργητικούς κυνηγούς της πληροφορίας. Με αυτή την αλλαγή, το οδοντιατρικό SEO marketing έχει γίνει βασικό εργαλείο, που επιτρέπει στους οδοντιάτρους να προσεγγίσουν αποτελεσματικά τους δυνητικούς ασθενείς τους.

Όμως, τώρα που ο καθένας είναι online, γίνεται σαφές ότι για να πετύχει ένας οδοντίατρος χρειάζεται τα σωστά εργαλεία, και μια ισχυρή και συνεπή παρουσία στο διαδίκτυο.

οδοντιατρικό seo

Τι είναι το οδοντιατρικό SEO;

Το οδοντιατρικό SEO (Search Engine Optimization ή Βελτιστοποίηση για τις Μηχανές Αναζήτησης, ελληνικά) είναι ένα σύνολο τεχνικών και εργαλείων, μέσω των οποίων μπορούμε να επηρεάσουμε τη σειρά εμφάνισης των οργανικών αποτελεσμάτων αναζήτησης. Σε αυτό το είδος μάρκετινγκ δεν πληρώνουμε χρήματα για διαφήμιση στην ίδια την πλατφόρμα της μηχανής αναζήτησης.

Αυτό σημαίνει ότι όταν ένας πιθανός καταναλωτής ψάχνει για μια επιχείρηση, τα αποτελέσματα που εμφανίζονται στην κορυφή της σελίδας είναι τα πλέον σχετικά με την αναζήτησή του. Η παρουσία μιας ιστοσελίδας στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης είναι ζωτικής σημασίας διότι έχει αποδειχτεί ότι ένα 85% των ανθρώπων δεν κοιτάζει καν τη δεύτερη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης, και υπάρχουν μόλις 10 οργανικά αποτελέσματα ανά σελίδα. Όσο ψηλότερα στα αποτελέσματα βρίσκεται η δική σας ιστοσελίδα τόσο το καλύτερο. Σημαίνει ότι γίνεστε ορατοί σε περισσότερους δυνητικούς ασθενείς, οι οποίοι ήδη επιθυμούν τις υπηρεσίες σας.

Σημεία κλειδιά σχετικά με το Οδοντιατρικό SEO:

 • Τα αποτελέσματα SEO είναι δωρεάν
 • Η κατάταξη αφορά οργανικά αποτελέσματα και βασίζονται στα keywords τα οποία αναζητούν οι χρήστες
 • Η προσπάθεια που καταβάλλεται αφορά 100% άτομα που όντως επιθυμούν τις υπηρεσίες σας
 • Τα αποτελέσματα της στρατηγικής SEO είναι μετρήσιμα
 • Το SEO έχει να κάνει με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας και με το πώς το παρουσιάζετε στη Google
 • Το συγκεκριμένο είδος μάρκετινγκ απαιτεί 3 με 6 μήνες για να αρχίσει να αποδίδει, αλλά από τη στιγμή που αρχίσει να αποδίδει, και δεν σταματήσει απότομα η προσπάθεια, τα αποτελέσματα συνεχίζουν να έρχονται για χρόνια
 • Το SEO καλύπτει μια σειρά από είδη αναζητήσεων, όπως βίντεο, εικόνες, νέα, προϊόντα κ.λπ.
 • Το SEO διαιρείται σε on-page και off-page βελτιστοποίηση

Το on-page SEO είναι πρακτικά οτιδήποτε κάνετε στον ιστότοπό σας προκειμένου να πείτε στις μηχανές αναζήτησης ότι το περιεχόμενό σας είναι σχετικό με τους όρους της αναζήτησης.

Αν και το περιεχόμενο είναι βασικό συστατικό του SEO, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το on-page optimization. Ένα από τα βασικά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την κατάταξη SEO της σελίδας σας είναι να έχετε ένα responsive website.

Οι ιστοσελίδες που είναι responsive καταλαβαίνουν ποια συσκευή χρησιμοποιείται (desktop, smart phone, tablet) για την ανάγνωση και προσαρμόζουν την εμφάνιση ανάλογα. Η Google δίνει τόση μεγάλη σημασία στο responsiveness μια ιστοσελίδας, που δίνει προτεραιότητα στα mobile-friendly websites στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Το off-page SEO περιλαμβάνει περιεχόμενο και συνδέσμους (links) σε άλλους ιστότοπους αναφορικά με τη δική σας σελίδα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ηλεκτρονικοί επαγγελματικοί οδηγοί, ηλεκτρονικά περιοδικά, sites, social media, άλλα blogs και ιστοσελίδες όπου γίνεται αναφορά σε εσάς.

Τι είναι το Google Ads για οδοντιάτρους;

Το Google Ads είναι μία μορφή διαφήμισης επί πληρωμή. Είναι δηλαδή ένας τρόπος να κατευθύνετε δυνητικούς ασθενείς να επικοινωνήσουν μαζί σας.

Όταν κάποιος αναζητά μία οδοντιατρική υπηρεσία, η Google, εκτός από τα οργανικά αποτελέσματα, θα εμφανίσει και συγκεκριμένα διαφημιστικά μηνύματα στην κορυφή της σελίδας. Τα συγκεκριμένα μηνύματα θα είναι πανομοιότυπα με τα οργανικά αποτελέσματα, με την εξαίρεση ενός «ad» που θα υπάρχει στην αρχή.

Πρακτικά, όταν δημιουργείτε μία καμπάνια στη Google, πλειοδοτείτε για συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά, οι οποίες σχετίζονται με τις υπηρεσίες σας. Όταν λοιπόν γίνει αναζήτηση με τα συγκεκριμένα keywords, η διαφήμισή σας θα εμφανιστεί στην αρχική σελίδα των αποτελεσμάτων. Εσείς πληρώνετε όχι με την εμφάνιση αλλά μόνο εφόσον ο αναζητητής κάνει κλικ στη διαφήμισή σας και οδηγηθεί στη landing page που έχετε ορίσει. Το πόσο θα ξοδέψετε για διαφήμιση το ορίζετε εσείς, και μπορείτε να τροποποιήσετε τα ημερήσια όρια εξόδων κατά βούληση, ή ακόμη και να σταματήσετε εντελώς τη διαφήμιση.

οδοντιατρικό google ads

Σημεία κλειδιά για το Google Ads για Οδοντιάτρους:

 • Το Google Ads είναι διαφήμιση επί πληρωμή
 • Η συγκεκριμένη στρατηγική είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και τα αποτελέσματα είναι άμεσα
 • Το PPC marketing προσφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα
 • Πρέπει να αλλάζετε και να δοκιμάζετε συχνά τις διαφημίσεις για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα

Η Google προσφέρει δεδομένα analytics για να μπορείτε να βλέπετε πότε εμφανίζονται οι διαφημίσεις, σε τι ποσοστό κλικάρονται, πού είναι οι περισσότεροι δυνητικοί πελάτες σας, ποιες είναι οι ηλικιακές ομάδες, το κόστος κάθε κλικ κ.ο.κ.

Οδοντιατρικό SEO vs Google Ads: Ποια στρατηγική είναι καλύτερη;

Το ιδανικό σε μια επιτυχημένη στρατηγική μάρκετινγκ είναι ένας οδοντίατρος να τα χρησιμοποιεί και τα δύο, ώστε να έχει τα πλεονεκτήματα από το καθένα.

Ωστόσο, ποιες είναι οι διαφορές τους; Ποια στρατηγική είναι προτιμότερη;

Εξαρτάται από τις ανάγκες σας και τους περιορισμούς σας αναφορικά με το budget, το χρόνο και τους στόχους:

 • Το SEO είναι μια στρατηγική που απαιτεί χρόνο να το χτίσεις και να δεις αποτελέσματα. Το Google Ads είναι σχετικά πιο γρήγορο στο χτίσιμο και τα αποτελέσματα είναι άμεσα.
 • Το SEO δεν απαιτεί να πληρώνετε χρήματα για διαφήμιση, αλλά για το Google Αds χρειάζεται να επενδύσετε προκειμένου να δείτε αποτελέσματα.
 • Το SEO απαιτεί συντήρηση, αλλά το ίδιο απαιτεί και η PPC στρατηγική.
 • Το να επενδύσετε σε μια δυναμική καμπάνια Google Ads στην αρχή μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας στο SEO πιο σύντομα.
 • Και το SEO και το Google Ads βασίζονται στις μηχανές αναζήτησης και παράγουν αποτελέσματα με βάση τη χρήση των λέξεων κλειδιών.

Συμπερασματικά, και οι δύο στρατηγικές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το να πούμε γενικά ότι η μία είναι καλύτερη από την άλλη είναι μάλλον δύσκολο. Περισσότερο θα πρέπει να τις δούμε ως δύο συμπληρωματικές στρατηγικές παρά ως ανταγωνιστικές.

Εάν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε ποια μέθοδος ταιριάζει στο δικό σας ιατρείο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.