Εάν έχει περάσει καιρός από τότε που ενημερώσατε για τελευταία φορά το προφίλ σας στο LinkedIn (όπως από την τελευταία φορά που ψάχνατε για ΔΟΥΛΕΙΑ), ίσως είναι καιρός να αρχίσετε να αναθεωρείτε. Το LinkedIn προσφέρει περισσότερα από ένα χώρο για να αναρτήσετε το βιογραφικό σας. Στην πραγματικότητα, είναι ένα υπέροχο μέρος για να δικτυωθείτε, να βρείτε πιθανούς νέους πελάτες και νέους συνεργάτες.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σιγουρευτείτε ότι το προφίλ σας είναι ενημερωμένο και φαίνεται ελκυστικό, και στη συνέχεια μπορείτε να εξερευνήσετε όλες τις δυνατότητες που ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να προσφέρει στην επιχείρησή σας.
1. Ολοκληρώστε το προφίλ σας
Αυτή είναι η πιο σημαντική συμβουλή που μπορείτε να ακολουθήσετε· συμπληρώστε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να είναι το προφίλ σας ολοκληρωμένο! Τα προφίλ που είναι 100% ολοκληρωμένα έχουν 40 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστούν στους υπόλοιπους χρήστες ή να βρουν ευκαιρίες. Πέραν αυτού, έχοντας ένα ολοκληρωμένο προφίλ αντανακλά θετικά στην εικόνα σας και την εικόνα της επιχείρησής σας.
Hot tip: Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Ακούγεται προφανές, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν συμπεριλαμβάνουν στο προφίλ τους τους τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί τους.
2. Χρησιμοποιήστε επαγγελματικού ύφους φωτογραφίες
Βεβαιωθείτε έτι έχετε χρησιμοποιήσει μια καλής ανάλυσης και επαγγελματικού ύφους φωτογραφία πορτραίτου για το προφίλ σας. Αυτό σημαίνει, μην χρησιμοποιήσετε selfie, το logo της επιχείρησής σας, το κατοικίδιό σας, τα ανιψάκια σας ή μια παιδική σας φωτογραφία.
Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο για να βγάλετε φωτογραφία, αλλά σιγουρευτείτε ότι θα φαίνεται επαγγελματική και ότι θα υπάρχει ένα φωτεινό background πίσω σας. Το προφίλ σας είναι 7 φορές πιθανότερο να εμφανιστεί σε άλλους χρήστες αν έχετε φωτογραφία προφίλ.
Στη φωτογραφία εξωφύλλου σας (header) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια φωτογραφία όπου θα φαίνεται το brand σας. Φανταστείτε την ως μια διαφημιστική πινακίδα για την επιχείρησή σας. Ανά περιόδους μπορείτε να την αλλάζετε για να προωθήσετε κάποια προσφορά, κάποια εκδήλωση ή κάποιο νέο προϊόν/υπηρεσία.
3. Χρησιμοποιήστε keywords στον τίτλο σας για να σας βρίσκουν
Ο τίτλος στο LinkedIn είναι το κείμενο δίπλα στο όνομά σας – και είναι ζωτικής σημασίας για να σας βρίσκουν στις αναζητήσεις.
Σκεφτείτε τι θα μπορούσαν να αναζητούν στο LinkedIn οι πιθανοί πελάτες ή συνεργάτες σας και συμπεριλάβετε μερικές από αυτές τις λέξεις-κλειδιά στον τίτλο σας. Αποφύγετε ορισμένες λέξεις όπως «γκουρού», «νίντζα» κ.ά.
Έχετε μόλις 120 χαρακτήρες για τον τίτλο σας, γι’ αυτό γράψτε ορισμένες παραλλαγές για να είστε βέβαιοι ότι θα καλύψετε το μέγιστο δυνατό από αυτό το περιθώριο.
4. Χρησιμοποιήστε την περίληψη του βιογραφικού σας (summary) ως μια ελκυστική εισαγωγή
Το summary section είναι ένα ιδανικό σημείο για να κάνετε μια ελκυστική εισαγωγή του βιογραφικού σας. Συμπεριλάβετε πληροφορίες για αυτό που κάνετε και για ποιον. Καταστήστε όσο το δυνατόν πιο σαφές στον ιδανικό σας πελάτη ότι έχει έρθει στο σωστό μέρος.
Επιπλέον, μπορείτε να συμπεριλάβετε στοιχεία, αριθμούς, αποτελέσματα και παραδείγματα, βραβεία που έχετε κερδίσει, δημοσιεύσεις σας, και – ξανά – σχετικά keywords που θα σας βοηθήσουν να εμφανιστείτε στις σχετικές αναζητήσεις.
5. Προσθέστε δείγματα εργασίας ή φωτογραφίες προϊόντων
Ένα στοιχείο που οι περισσότεροι παραλείπουν να προσθέσουν στην ενότητα «media». Μπορείτε να προσθέσετε φωτογραφίες, βίντεο, αρχεία ήχου, ακόμη και παρουσιάσεις slides.
Προσπαθήστε να «αποδείξετε» κάποια από τα στοιχεία που παραθέσατε στο summary. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε βίντεο και εικόνες από ομιλίες ή παρουσιάσεις σας, αν προσφέρετε αντίστοιχες υπηρεσίες.
Εάν είστε μια επιχείρηση που πουλάει προϊόντα, ανεβάστε φωτογραφίες από τα best-selling προϊόντα σας.
Bonus tip: μπορείτε να προσθέσετε αρχεία media στις ενότητες summary, εκπαίδευση και εμπειρία του προφίλ σας.
6. Ζητήστε από πελάτες να σας δώσουν συστάσεις (recommendations)
Είναι σημαντικό να φαίνεται στο προφίλ σας ότι οι υπάρχοντες πελάτες σας είναι ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα σας και να συστήνουν και σε νέους πιθανούς πελάτες. Μπορείτε να τους στείλετε ένα μήνυμα απευθείας από το προφίλ σας – το LinkedIn προσφέρει λεπτομερείς οδηγίες για πώς να ζητήσετε recommendations.
Φτιάξτε μια λίστα από υπάρχοντες ή πρώην πελάτες, με τους οποίους διατηρείτε επαφή, και στέλνετε αιτήματα σε μερικούς από αυτούς κάθε εβδομάδα, μέχρι να φτάσετε τον επιθυμητό αριθμό.
Προσπαθήστε να κρατάτε τα recommendations επικαιροποιημένα. Εάν τα τελευταία είναι από μερικά χρόνια πριν, δεν θα έχει τον ίδιο αντίκτυπο με το αν είναι σε μια συνεχή ακολουθία.
7. Προσθέστε δεξιότητες (skills) και ζητήστε endorsements
Εκτός από recommendations σημαντικό είναι να έχετε συμπληρωμένο και το τμήμα των skills & endorsements. Τα άτομα με τα οποία είστε συνδεδεμένοι μπορούν να επιβεβαιώσουν μια σειρά από ικανότητες και δεξιότητές σας – σκεφτείτε πράγματα όπως πωλήσεις, κειμενογράφηση, γραφιστική, μετάφραση κ.λπ.
Το καλό με τα endorsements είναι ότι δεν απαιτεί από τις επαφές σας τίποτα παραπάνω από ένα κλικ. Δεν χρειάζεται να σκεφτούν τι θα γράψουν για εσάς όπως σε μία σύσταση. Σύμφωνα με μια έρευνα του LinkedIn, η συμπερίληψη τέτοιου είδους δεξιοτήτων στο προφίλ σας θα έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνετε 31 φορές περισσότερα μηνύματα σε σχέση με ό,τι αν δεν τα είχατε.
Το να ξεκινήσετε εσείς να δίνετε endorsements σε κάποιες από τις επαφές σας, συχνά έχει ως αποτέλεσμα την ανταπόδοση εκ μέρους τους. Συνεπώς, βρείτε λίγο χρόνο για να επιδοκιμάσετε κάποιες από τις δεξιότητες των επαφών σας.
8. Μην συμπεριλαμβάνετε άσχετες πληροφορίες στα στοιχεία για την εμπειρία σας
Η ενότητα «ΕΜΠΕΙΡΙΑ» είναι κάτι σαν το παλιό-κλασικό βιογραφικό σας. Αλλά για τους ιδιοκτήτες επιχείρησης είναι σημαντικό η ενότητα αυτή να περιλαμβάνει μόνο στοιχεία που αφορούν την επιχείρησή τους.
Μην προσπαθείτε να συμπεριλάβετε κάθε δουλειά που έχετε κάνει στο παρελθόν. Εάν πουλάτε χειροποίητα κοσμήματα, μικρή σημασία έχει αν στο παρελθόν εργαστήκατε ως γραμματέας σε δικηγορικό γραφείο, κ.ο.κ. Φροντίστε να περιοριστείτε στα στοιχεία της τωρινής σας ειδίκευσης, που να έχουν σχέση με τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που πουλάτε.
Το ίδιο ισχύει με τις ενότητες «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» και «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ».