διαφήμιση στο facebook

Όλοι είναι στο Facebook!

Η πρόταση αυτή μπορεί να μην αληθεύει κατά κυριολεξία αλλά δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Το Facebook είναι παγκοσμίως η δημοφιλέστερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (το ίδιο και στην Ελλάδα), με εκατομμύρια χρήστες, που διαρκώς αυξάνονται.

Εκτός από τα μεμονωμένα άτομα, στο Facebook καταγράφουν παρουσία και εκατομμύρια επιχειρήσεις, από παγκόσμιους κολοσσούς έως πολύ μικρές ατομικές επιχειρήσεις. Και αναμενόμενα, εάν «όλοι είναι στο Facebook»… τότε και οι πελάτες είναι σε αυτό!

Οικονομική και αποδοτική διαφήμιση

Για την Ελλάδα, οι στατιστικές δείχνουν ότι 9 στους 10 χρήστες είναι συνδεδεμένοι με την εταιρική σελίδα τουλάχιστον μίας μικρής ή μικρομεσαίας επιχείρησης. Πρόκειται για μια επαναστατική διαδικασία εκδημοκρατισμού του marketing προς όφελος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες χάρη στο Facebook και τις άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, έχουν πρόσβαση στα ίδια εργαλεία με τις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να αναπτυχθούν γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά, ανεξαρτήτως του μεγέθους, του κλάδου στον οποίο ανήκουν ή της έδρας τους.

Οι απλές αναρτήσεις δεν ωφελούν – Μόνο οι καμπάνιες

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Facebook τα πράγματα ήταν εύκολα για τις επιχειρήσεις και τις εταιρικές τους σελίδες. Κάθε δημοσίευσή τους εμφανιζόταν σε όλα τα μέλη της σελίδας τους ανεμπόδιστα! Όσο, όμως, μεγάλωνε η δημοφιλία της πλατφόρμας, αυτή η πολιτική άρχισε να αναθεωρείται…

Κι έτσι κάποια στιγμή, καθιερώθηκε νέα πολιτική, η οποία ακυρώνει σχεδόν κάθε δυναμική στις απλές αναρτήσεις στις σελίδες στο Facebook, εμποδίζοντας την εμφάνισή τους στο σύνολο των μελών! Όταν κάνετε μια απλή ανάρτηση (post) στην εταιρική/επαγγελματική σας σελίδα στο fb, αυτή δεν εμφανίζεται παρά μόνο στο ευτελές ποσοστό του 8% του συνόλου των μελών!

Έτσι, σε μια σελίδα που μετράει 10.000 φίλους, μόνο τα 800 εξ αυτών βλέπουν την κάθε δημοσίευση. Ως εκ τούτου, καθίσταται σαφές ότι:

? Το να κυνηγάει κανείς τα likes που θα αυξήσουν τα μέλη της εταιρικής του σελίδας έχει από μικρή έως καμία σημασία

? Για να μπορέσει ένας επαγγελματίας να εκμεταλλευτεί τη δυναμική και τις δυνατότητες του Facebook απαιτείται να επενδύσει σε διαφήμιση

Πλεονεκτήματα της διαφήμισης στο Facebook

Η διαφήμιση στο Facebook (η οποία πλέον εμφανίζεται και στα μέλη του Ιnstagram), παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα για τον επαγγελματία, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι:

✅ Στόχευση κοινού σε οποιαδήποτε πόλη ή χώρα, με βάση ζητούμενα χαρακτηριστικά

✅ Χαμηλό κόστος χρηματοδότησης για τις καμπάνιες

✅ Άμεση ανταπόκριση των μελών και άμεση μετατροπή των μελών σε καταναλωτές

✅ Άμεση αξιολόγηση της δυναμικής των καμπανιών και προσαρμογή ή διακοπή τους

✅ Μετρήσιμα αποτελέσματα όσον αφορά το βεληνεκές της απήχησης

Χρειάζεται επαγγελματίας;

Για να κλικάρετε πάνω στο πλαίσιο που αναγράφει την ένδειξη «Προωθήστε», κάτω από κάθε post, δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας. Για όλη την προεργασία που απαιτείται προκειμένου να δημιουργηθούν οι καμπάνιες, και για όλη την εργασία που απαιτείται προκειμένου αυτές να παρακολουθούνται, το να είστε επαγγελματίας είναι βασική προϋπόθεση!

Πίσω από αυτό που φαίνεται στην αρχική σελίδα, υπάρχει πλατφόρμα δημιουργίας και παρακολούθησης καμπανιών, η οποία προϋποθέτει γνώση και εμπειρία στη διαχείριση. Και πίσω από τις καμπάνιες που δημιουργούνται υπάρχει κείμενο και εικόνα ή βίντεο (concept) που, είτε έχει παραχθεί μέσα στην εταιρική ιστοσελίδα, είτε δημιουργείται εκ του μηδενός, προκειμένου να κατευθύνει τα μέλη στην ιστοσελίδα!

Άρα χρειάζεται ένας συνδυασμός τεχνικών γνώσεων, κειμενογραφικής εμπειρίας, γραφιστικής δημιουργικότητας, πολιτικής επικοινωνίας και αφιέρωσης χρόνου, προκειμένου να «τρέχουν» πραγματικά αποδοτικές καμπάνιες, οι οποίες όχι μόνο θα αξιοποιούν το budget σας στο έπακρο, αλλά θα διαμορφώνουν και θα διατηρούν ένα αξιόπιστο και ελκυστικό προφίλ για την εταιρία σας.

Αν σας ενδιαφέρει να χτίσετε μια πραγματικά επιτυχημένη επαγγελματική παρουσία στο Facebook, στη Scribia μπορούμε να διασφαλίσουμε το αποτέλεσμα.